Location: Ilford
Sector: Affordable Housing
Client: London Borough of Redbridge
Value: £3.5 million
Duration: 49 weeks
Completed: June 2016

This was our first venture for the London Borough of Redbridge helping in their continued quest to provide much needed additions to their social housing stock.

The scheme was sited on a car park area synonymous with anti-social behaviour, positioned closely between various types of residential properties on all sides and comprised of Eighteen two bedroom apartments spread over Three floors with private parking spaces, communal garden space and cycle storage.

Due to unknown obstacles found in the ground the foundations had to be redesigned and were cast as deep strip concrete footings, this method was adopted to reduce any potential disruption to the surrounding neighbours that piled foundations would have caused. The suspended ground floor was of block and beam construction bearing on sleepers walls below, with the main structure being built erected in pre-assembled and insulated timber frame and trussed roof. The facades were constructed in a variety of materials designed to complement the surrounding buildings and comprises of grey UPVC windows and curtain walling, red facing brick, white through colour render and cream coloured Hardy plank cladding resulting in a building that looks traditional but with a contemporary twist that is maintenance free and designed to comply with both Secured by Design and Lifetime Homes.

Within the development there were Two wheel chair accessible apartments on the ground floor, each with DDA compliant wet rooms, specially designed kitchens with rise and fall worktops with inset sinks and hobs and low level ovens for ease of use. In addition to this both flats had future hoist routes designed in to the timber frame so that they could be added at a later date if ever required. The remaining apartments were fully fitted out to the agreed specifications and finishes.

The Mechanical and Electrical designs within the scheme included a fully automated AOV system within the communal areas across all floors controlled by a series of heat detectors across several zones. The communal front entrance door had both fob and intercom access to each flat with additional security in the form of CCTV cameras positioned adjacent to the doors that could be viewed from within each flat.

The project incorporated various sustainable features within the design including large PV panel arrays positioned on the roof, provision for the installation of Car charging points within the car park, and high specification insulations used throughout the design to help achieve CFSH level 4 and London Plan compliance.

The project was a great success, presented to the client on schedule snag free and as a result was fully occupied with the first week which the project team are proud to have achieved.

Key features

  • Regeneration scheme
  • Community inclusion & focus
  • Code for Sustainable Homes Level 4

Project team – James Doubleday, Nigel Taylor, Steve Baker, Bradley Elsworth, Theo Moore

Have a project of your own?


Contact us today